111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

Türkiye’de BP Şirketine Borç Sorunu: 2025’te 27 Milyar Dolarlık Borç Yükü Olabilir

BP şirketi, 111 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren köklü bir şirket olmasına rağmen zorlu bir dönemden geçiyor. 2025 yılında 23 milyar dolarlık mevcut borca ek olarak yaklaşık 4 milyar dolar daha borçlanabileceği ifade ediliyor. FTSE 100 endeksine dahil olan şirket, bu durumu ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışı ve mevsimsel envanter etkileriyle açıklıyor.

Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların azalması, gaz ve düşük karbonlu enerji üretimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle geçen aralık ayında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasını ve ilgili üretim tesislerini başka bir şirkete devretmeleri bu durumun etkilerini artırmıştır.

BP Yönetiminde Değişiklik Bekleniyor mu?

Petrol üretiminde artış beklenirken, gaz pazarlama ve ticaretin zayıf olacağı öngörülüyor. BP, müşteri ve ürün bölümünün mevsimsel hacim düşüşleri sebebiyle ticaretin olumsuz etkileneceğini ancak rafineri marjlarının güçlü kalacağını bildiriyor.

BP’nin Başkanı Helge Lund’un, eleştirilere maruz kalan yatırımcıların istifasını açıklaması şirketin geleceği konusunda belirsizlik yaratıyor. Lund’un 2026 yılında şirketten ayrılması bekleniyor. Geçmişte BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi önemli şirketlerde görev almış olan 62 yaşındaki Lund’un istifası sektörde dikkatle takip ediliyor.

BP’nin, yenilenebilir enerjiye yönelik fonları azaltarak petrol ve doğalgaz üretimine odaklanmasıyla ilgili haberler gündemi meşgul etmişti. Ancak bu değişiklik, özellikle %5 hisseye sahip olan aktivist yatırımcı Elliott Management tarafından eleştirilmişti.

Trump’un Politikaları ve Petrol Fiyatları

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları da petrol piyasalarını etkiliyor. Özellikle ABD mallarına getirilen gümrük vergileri, piyasalarda dalgalanmaya sebep olarak petrol fiyatlarının düşüşüne yol açtı.

Brent petrol varil fiyatı, Trump’ın yaptığı açıklamalar sonrasında önemli ölçüde düşerek 63,29 dolara geriledi. Bu durum, petrol şirketlerinin geleceği hakkında endişelere neden olmaktadır.

Related Posts

Bakan Bolat açıkladı! Türkiye-Venezuela arasında 3 milyar dolarlık dış ticaret hedefi

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-Venezuela arasındaki karşılıklı ticaretin şu an 665 milyon dolar olduğunu belirterek, “İki ülkenin liderleri biz bakanlara ve iş insanlarına yıllık 3 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefi ortaya koydular” dedi.

Doğal gaz fiyatı yükselişini sürdürüyor

Gösterge vadeli kontratta fiylat Cuma günü %4,8 arttıktan sonra Pazartesi günü %2,2 daha artış gösterdi. HÜRMÜZ BOĞAZI ENDİŞESİ Gaz tüccarları için en büyük endişe, gerilimin daha da tırmanması halinde deniz yoluyla yapılan sevkiyatlar için önemli …

AKP’li Zeybekçi’den enflasyon tahmini: Yüzde 20 değilse bile bir tık üstünde olur

AKP Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi, Denizli’de ülke ekonomisine dair açıklamalarda bulundu. TÜİK verilerine göre enflasyonun yüzde 35’lere kadar gerilediğinden bahseden Zeybekçi, “Bu sonbahardan itibaren rahatlamayı …

Airbus’tan küresel tedarik zincirine yeni atama

Airbus, Kanada operasyonlarını yürüten Benoit Schultz’u küresel satınalma direktörü olarak atadı. Şirketin LinkedIn üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Schultz yeni görevinde Airbus’ın tedarik zincirini yönetecek. Airbus’ın Kanada ofisi, A220 jet …

Bayramda otobüs firmalarına 25,8 milyon lira ceza kesildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurban Bayramı tatilini de kapsayan 20 Mayıs-10 Haziran tarihlerinde fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan ve yetki belgesiz taşımacılığa yönelik 40 bin 767 otobüs seferini denetlediklerini bildirdi.

Malatya’dan 5 ayda 132 milyon dolarlık ihracat

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, yılın ilk beş ayına ilişkin ihracat verilerini paylaştı. Özcan, özellikle nisan ayının ortalarında yaşanan zirai don nedeniyle ihracatta yaklaşık yüzde 50’lik bir gerilemenin söz konusu olduğunu …