ABD borsasında Trump depremi: Hisseler çakıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta sonu yaptığı açıklamalar sonrasında karşılıklı tarifelerin kaldırılmasının uzun bir süre alabileceğini belirtmesi küresel piyasalarda düşüşe neden oldu. Bu durum, ABD hisse senetlerinin pazartesi sabahı sert bir şekilde düşmesine sebep oldu. Dow Jones Sanayi Endeksi, geçen hafta sadece iki günde yaklaşık 4.000 puan kaybettikten sonra 1.323 puan veya yüzde 3,3 düştü. Benzer şekilde S&P 500 %3,5 ve Nasdaq 100 ise %3,8 değer kaybetti. Yatırımcılar, ABD’nin diğer ülkelerle masaya oturarak Trump’ın uyguladığı ağır gümrük vergilerinin etkilerinden kaçınmasını umuyordu.

KÜRESEL PİYASALARDA TRUMP DÖNEMİ

ABD’nin gümrük tarifelerine verilebilecek misilleme tepkileri küresel piyasalarda risk algısını artırıyor. Başkan Trump’ın ‘Önce Amerika’ politikası çerçevesinde açıkladığı gümrük tarifeleri diğer ekonomilerden gelebilecek karşılıklı adımlar endişelere neden oluyor. Geçen Cuma, Çin’in de misilleme girişiminde bulunması küresel borsalar üzerindeki baskıyı artırdı. Avrupa Birliği’nin benzer hamleler yapabileceğine dair spekülasyonlar da endişeyi tırmandırdı. Bu gelişmeler, küresel ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı ve ABD’nin bir resesyona sürüklenebileceği korkularını güçlendirirken, küresel borsalarda satış baskısı oluşturdu.

ASYA BORSALARI DÜŞÜŞTE

Haftanın ilk işlem gününde Asya borsalarında genel bir satış trendi hakimdi. Güney Kore’den Japonya’ya kadar birçok ülkedeki borsalarda sanayi, otomotiv, madencilik ve teknoloji sektörlerindeki hisselerde ciddi düşüşler yaşandı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi %7,7, Güney Kore’de Kospi endeksi %5,6, Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %7,3, Hong Kong’da Hang Seng Endeksi %13,2 oranında değer kaybetti. Diğer Asya ülkelerinde de benzer şekilde endeksler düşüş yaşadı.

AVRUPA BORSALARINDA SERT DÜŞÜŞ

Asya’da yaşanan sert satışlar Avrupa borsalarında da etkili oldu. Stoxx 600’de yer alan şirketlerin büyük çoğunluğunun hisse fiyatlarında düşüşler görüldü. Almanya’da DAX 40 endeksi %4,7, Fransa’da CAC 40 endeksi %4,9, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %3,8 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi %5,3 düşüş yaşadı. Pandemiden bu yana Avrupa borsalarının en sert düşüşü gerçekleşmiş oldu.

ABD’de endeks vadeli kontratlar da düşüş gösterdi. Nasdaq endeksi %2,2, S&P 500 endeksi %2,1 ve Dow Jones endeksi %2,3 düşüş yaşadı. Türkiye’de Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi de haftaya düşüşle başladı. Analistler, tarife politikalarının piyasalardaki belirsizliği artırması nedeniyle yatırımcıların temkinli olduğunu belirtti.

Related Posts

Spot piyasada elektrik fiyatları! (14 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 16,6 azalarak 1 milyar 587 milyon 808 bin 769 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 20.00 …

BYD’den dev adım: Masrafların hepsini karşılayacak

Elektrikli otomobil pazarında Tesla’yı geride bırakarak dünyanın en çok satan markası haline gelen Çinli dev BYD, kullanıcılarını sevindirecek bir açıklama yaptı: Otomatik park sırasında oluşabilecek tüm hasarların sorumluluğunu artık BYD üstlenecek …

‘Sanayide genele yayılan bir iyileşme görülüyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı.

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …