SİNOP Boyabat’ta Dev Maden Ocağı İnşası Başlatıldı
SİNOP Boyabat’ta orman ve tarım arazilerinin bulunduğu devasa bir alanda maden ocağı kurulması için süreç resmen başlatıldı. Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş., Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) tarafından düzenlenen ihaleyi aldı. İhale şartlarını yalnızca Cengiz Holding’in karşılayabildiği belirtiliyor.
13 MİLYON TON KAZI PLANI
İhaleyi kazanan Cengiz Holding’e bağlı firma, Kovaçayır köyünde toplam 897,87 hektarlık alanda maden sahası kuracak. Proje kapsamında açık bakır ocağı yanı sıra, cevher zenginleştirme tesisi, maden atığı depolama alanı, su alma göleti, kırma-eleme ünitesi ve hazır beton tesisi de yer alacak. ÇED dosyasına göre, 610,52 hektarlık kısmı için işletme ruhsatı verilirken, geriye kalan 287,35 hektarlık alanda atık ve toprak depolama tesisleri kurulacak. Yıllık 13 milyon 230 bin tonluk kazı yapılması hedefleniyor ve yaklaşık 4 milyon ton cevher elde edilmesi planlanıyor.
YEŞİLİ YOK EDECEK
Sinop-Kastamonu-Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre, maden sahası büyük oranda “Orman Alanı” sınırlarında bulunuyor. Sahada ayrıca “Tarım Arazisi” ve “Makilik-Fundalık” alanları da mevcut. Maden sahasının çevresinde Arıoğlu köyüne, Kovaçayır yayla evlerine ve İmamlı köyüne ait konutlar bulunuyor.
KÖYLER RİSK ALTINDA
Maden faaliyetlerinin bölgedeki köyleri ve tarım alanlarını doğrudan etkilemesi bekleniyor. Patlatmaların yaratacağı sarsıntılar, atıkların neden olacağı kirlilik ve ekosistemin bozulması, çevre sağlığı ve bölge halkının yaşamını ciddi şekilde tehdit ediyor.
Yeşil ve mavi tonlarını barındıran Boyabat halkı, maden ocağı inşasına karşı olduklarını dile getiriyor. Çevre platformu üyeleri, olası çevresel tahribata dikkat çekmek adına düzenli basın açıklamaları yapıyor.