HÜDA PAR Liderinden Kürt Sorunu ve Yeni Anayasa Açıklamaları: “Kardeşliği Yeniden Tesis Edebiliriz”
Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, yeni süreçle ilgili BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Yapıcıoğlu, Kürt Sorunu’nun şiddetten ibaret olmadığını ve silahsızlanma olsa bile bunun sorunun çözümü anlamına gelmeyeceği kanısında. Kürt Sorunu’na dair kabaca tariflerini sorduğumuzda şu cevabı veriyor Yapıcıoğlu: “Kürt Sorunu, bin yılı aşkın bir süredir olan ama Osmanlı’nın son dönemlerinde ve Cumhuriyet’in özellikle ilk yıllarında, tek parti döneminde çok ciddi bir şekilde zedelenen, hukuku oluşturulmadığı için tahakkuk edemeyen kardeşlik sorunudur. Biz bunu yeniden tesis edebiliriz.”
Kardeşliğin edebiyatı çok yapıldı. Sadece edebiyat yapmakla olmuyor. Mutlaka bunun hukuki bir zemininde olması gerekiyor. Nedir bu? Kanun önünde tam bir eşitliktir” diyen Yapıcıoğlu, bu konuda yeni anayasa ihtiyacına vurgu yapıyor. Yapıcıoğlu, “Mesela eğitimle ilgili, mesela dille ilgili bazı adımların atılması gerekir diyoruz. Mesela vatandaşlık tanımıyla ilgili bunun farklı bir şekilde tarif edilmesi gerektiğini söylüyoruz” diye konuşuyor.
HÜDA PAR lideri, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili olaraksa, mevcut parlamentonun temsil açısından güçlü konumda olduğunu da savunuyor: “28. dönem parlamentosu halkın yüzde 97-98’inin temsiliyetini sağlıyor. Şu anda Meclis’te 16 parti var. Oyu barajı aşmaya yetmeyen partilerin de ittifaklar içinde yer alarak Meclis’e girmesi dolayısıyla çok yüksek bir temsil bir temsil yetkisine sahip bir meclis aritmetiği var önümüzde. Elbette o Meclis’te bu partilerin hiçbirisinin yüzde yüz kendi istediği şekilde bir anayasayı diğerlerine kabul ettirme ihtimali yok. Öyleyse bir uzlaşı kültürüyle siyasi partilerin bir araya gelerek herkesin kendi talebini söylemesi ve buluşulacak ortak noktayı araması gerekir.
Dördüncü Madde Eleştirisi
HÜDA PAR, daha önce anayasanın dördüncü maddesine yönelik eleştirilerde bulunmuştu. Bu eleştirilere sadece muhalefetten değil iktidara yakın çevrelerden de tepkiler gelmişti. Anayasanın dördüncü maddesi; ilk üç maddeki hükümlerin değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez olduğunu belirtiyor. Yapıcıoğlu bu konudaki görüşünü sürdürüyor: “Şimdi siz eğer anayasanın şurasına burasına dokunulmaz diye bir madde koyarsanız, onu donuklaştırırsanız. Bu, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Bunun lamı cimi yok.”
HÜDA PAR lideri, kendilerinin Cumhuriyet’e karşı olmadığını söylüyor: “Hayır, biz Cumhuriyet’e karşı değiliz, biz saltanat yanlısı değiliz. Hatta biz şunu söylüyoruz… 1924 Anayasası’nda devletin şeklinin Cumhuriyet olduğuna dair değiştirilemez diye bir madde var. Bunun dışında değiştirilemez madde yok. Onu koruyalım, buyurun. Yine bir madde koyalım diyelim ki ‘devletin idare şekli Cumhuriyettir’, bunu hiç kimse değiştirmesin.”
Anayasa’nın dördüncü maddesinin 1982 Anayasası’na ait olduğunu belirten Yapıcıoğlu, “Hani Kenan Evren faşist bir darbeciydi? Hani 1982 Anayasası bir darbe anayasasıydı?” diyor ve şunları ekliyor: “Bunun en temel, en belirgin ruhu burada değil mi? Kemalistseniz Kemalist olun ama samimi olun. Kenanistken, ‘Biz Kemalistiz’ demeyin.”