İdrar yolu enfeksiyonu vakaları artıyor: ‘Tekrarlıyorsa araştırılmalı!’

Yaz mevsimi geldiğinde enfeksiyon risklerinin arttığını vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, sıvı tüketimi, hijyen kuralları ve erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.

Ürolojik enfeksiyonların günlük hayattaki önemli bir bileşen olduğunu belirten Prof. Dr. Atış, “Hastalık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sık görülüyor. Kadınlarda ise anatomik nedenlerden dolayı daha yüksek bir enfeksiyon riski bulunmaktadır. Kadınlarda kısa idrar kanalı ve genital organlarla yakınlık enfeksiyon olasılığını artırır” dedi.

“ERKEKLERDE YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK ARTIYOR”

Yaşlı erkeklerde üriner enfeksiyonların daha sık görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Atış, “İyi huylu prostat büyümesi, nörojen mesane gibi idrar torbasının tam boşalamaması durumları ya da üriner sistemde taş hastalığı varsa enfeksiyon riski artabilir. Bu sebeple çocuklarda detaylı bir ürolojik inceleme hayati önem taşır. Erkek çocuklarda sünnet işlemi yapılmasını öneriyoruz çünkü bilimsel olarak idrar yolu enfeksiyonlarını engellediği kanıtlanmıştır” şeklinde konuştu.

“KADINLARDA TEKRAR EDEN ENFEKSİYONLARIN SEBEPLERİ ARAŞTIRILMALI”

Kadınlarda tekrarlayan enfeksiyonların genellikle altta yatan bir nedene bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Eğer bir neden bulunamıyorsa, flora dengeleyici uzun süreli tedaviler önerilebilir. Bu tedavilerin içinde genellikle turna yemişi ve mannoz gibi maddeler bulunmaktadır. Sıvı alımı yılın her döneminde olduğu gibi yaz aylarında da önemlidir. Ancak yazın yüksek sıcaklıklarıyla vücuttan fazla sıvı kaybı yaşanabilir. Bu dönemde özellikle dikkatli olunmalıdır. Ayrıca idrarın uzun süre tutulmaması enfeksiyon riskini azaltır” uyarısında bulundu.

Related Posts

Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uyku kalitesi, D vitamini doğal bitkiler ve gerektiğinde hormon tedavisi… Testosteron düşüklüğüyle mücadelede birçok etkili yol var… Ancak her çözüm herkese uygun olmayabilir. Doğru yaklaşım, ölçüm sonuçlarına göre planlanmalı. Özellikle hormon takviyesi ciddi riskler taşıyabilir.

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği