İzmir’in UNESCO adaylığında Bornova’nın kilit rolü

İZMİR (İGFA) – İzmir Bornova Belediyesi Müze Müdürlüğü’nün Dramalılar Köşkü’nde, “Taşların Hafızası Söyleşi Serisi” kapsamında gerçekleştirdiği söyleşide, planlama alanında çalışan profesyoneller ve akademi dünyasından isimler, Bornova tarihi ve kültürünün ön plana çıkarılmasına yönelik fikirlerini ortaya koydu.

Tarihi ve kültürel mirasıyla öne çıkıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Altınörs Çırak, İzmir’in UNESCO adaylığı sürecinde Bornova’nın kritik bir bağlantı noktası olduğunu vurguladı. Yeşilova ve Yassıtepe Höyükleri’nin İzmir’in tarih öncesi dönemlerine ışık tuttuğunu belirten Çırak, Levanten kültürünün ise kentsel dokuyu şekillendiren en önemli unsurlardan biri olduğunu ifade etti.

Tarihi doku korunmalı

Şehir Plancısı Ezgi Yekbun Aksu da Bornova’nın tarihi dokusunu büyük ölçüde koruduğunu belirterek, özellikle küçük meydanlara sahip dar sokakların ve yüksek bahçe duvarlarıyla karakterize olan Levanten yerleşim düzeninin korunması gerektiğini vurguladı.

Başkan Eşki: “Bornova’yı dünyaya tanıtmak istiyoruz”

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bornova’nın kültürel mirasının korunmasına yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini belirterek,

“Bornova, binlerce yıllık geçmişiyle İzmir’in UNESCO sürecinde vazgeçilmez bir role sahip. Yeşilova ve Yassıtepe Höyükleri, İzmir’in bilinen en eski yerleşim alanları olarak dünya mirası kriterlerine tam anlamıyla uyuyor. Bornova Belediyesi olarak, bu tarihi değerleri korumak ve dünya ölçeğinde tanıtmak için akademisyenler, şehir plancıları ve toplumun tüm kesimleriyle iş birliği içinde çalışıyoruz. Müze Müdürlüğü’müzü kurarken de amacımız, bu kadim mirası bilimsel veriler ışığında gün yüzüne çıkarmaktı. Bu tür etkinlikler, Bornova’nın tarihsel kimliğini güçlendirmek ve onu geleceğe taşımak adına çok kıymetli” diye konuştu.

Related Posts

ABD-İran nükleer müzakereleri gerçekleşmeyecek!

ABD ile İran arasında Umman arabuluculuğunda gerçekleştirilen nükleer konulu müzakereler, İsrail’in saldırılarının ardından sekteye uğradı. Müzakerelerin altıncı turunun, İsrail ile İran arasında çıkan savaş ortamı nedeniyle yapılmayacağı açıklandı …

İsrail İran geriliminin bilançosu açıklandı: İşte ölü ve yaralı sayısı

İsrail’in İran’a yönelik düzenlediği hava saldırıları sonucu Tahran’da 78, Tebriz’de 18 sivil hayatını kaybetti. İran’ın Tel Aviv’e gerçekleştirdiği misilleme saldırısında ise en az 3 sivil öldü, 172 kişi de yaralandı.

‘Nükleer yok oluş’ uyarısı: Hiroşima’ya atılan bombadan çok daha etkili, dakikalar içinde milyonlarca insan ölebilir

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard, Hiroşima’nın 80. yılında yayınladığı videoda nükleer savaş riskinin tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti. Gabbard, “Bugün sahip olduğumuz silahlar, Hiroşima’da kullanılan bombadan çok daha yıkıcı” dedi.

Çin’de tayfun alarmı! Binlerce kişi tahliye edildi

Çin’in güneyinde bulunan Hainan Adası’nda Wutip Tayfunu alarmı verildi. Hava durumu tahminlerinde tayfunun bugün karaya ulaşacağının görülmesinin ardından, adada yaşayan binlerce kişi tahliye edildi, okullar kapatıldı ve tren seferleri durduruldu.

Suriye ve Ürdün hava sahasında İran İHA’larına engel

İsrail devlet televizyonu Kan’ın haberine göre, İsrail ordusu Suriye ve Ürdün hava sahasında İran’a ait insansız hava araçlarını (İHA) engelliyor. Haberde, İsrail hava savunma sistemlerinin söz konusu bölgelerde tespit edilen İran menşeli İHA’lara …

Dışişleri Bakanlığı’ndan ilk açıklama

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, saldırıyı kınadıklarını bildirdi.