Siyanür bulgusu yasal sınırın iki katı çıktı!

‘Cehennem Çukuru’ olarak bilinen Uşak’taki Kışladağ Altın Madeni ve TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş’nin madencilik faaliyetleri hakkında AİHM‘e açılan davada karar çıktı.

Mahkeme, adil yargılama hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Tepkiler sonrası yeniden yargılama kararı çıktı. Davanın ilk duruşması, 12 Şubat’ta Uşak İdare Mahkemesi’nde.

MAHKEME, AİHM’E RAĞMEN YENİ BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNE GEREK DUYMADI

AİHM kararında, başvurucuların bilirkişilere soru yöneltememesi, dava dosyasındaki belgelerin başvuranlara iletilmemesi ve yerel mahkemelerin başvuranların itirazlarına yanıt vermemesine dair şikayetlerin kabul edilebilir olduğuna karar verildi. Mahkeme, yeni bir bilirkişiye gerek duymadı. Yeni bir heyet oluşturularak keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması istendi. Bölgedeki sulardan numune alındı. Numuneler, incelenmesine rağmen sonuç açıklanmadı.

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na yapılan itiraz sonucu ise rapora ulaşıldı.

ARSENİK DEĞERİ DİKKAT ÇEKTİ

Raporda, suyun renk, koku ve bulanıklık açısından uygun olmadığı belirtildi. Mevzuata göre “0” değerinde olması gereken “Koliform Bakteri” değeri ise 80 çıktı. Yine kimyasal analizlerde alüminyum, mangan ve demir değerlerinin mevzuatın neredeyse iki katı olduğu görüldü.

Mevzuat limitine göre “10” olması gereken arsenik değeri 18,35 olarak kaydedildi.

‘MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN SU KAYNAKLARINI KİRLETTİĞİ ORTADA’

Bölge halkının avukatları Uşak İdare Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, arsenik, mangan ve demir seviyelerindeki artışların altın madeni faaliyetlerinin su kaynakları üzerinde giderek artan etkisini gösterdiğini belirtti. Avukatlar “Sonuçlardan anlaşılacağı üzere Kışladağ Altın Madeni tarafından çevre kirletilmekte ve sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı ihlal edilmektedir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Kışladağ Altın Madeni’nde 2006 yılında başlayan çalışmalar kapsamında 450 metre derinliğinde çukur oluşturan Kanadalı Kanadalı El Dorado Gold’un’un Türkiye’deki şirketi TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş’nin madencilik faaliyetleri yıllardır tartışılıyor.

Zehirlenme olaylarının ardından halk, “ÇED olumlu” kararının iptali için dava açtı. Dava olumsuz sonuçlanınca karar AİHM’e taşındı. AİHM 2024 Nisan ayında çevreciler lehine karar verdi. Mahkeme, davacıların bilirkişilere soru yöneltememesi ve belgelerin başvuranlara iletilmemesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Related Posts

Halk TV’ye karartma cezası: Mahkeme yürütmeyi durdurdu

RTÜK’ün Halk TV’ye verdiği 10 günlük ekran karartma cezasına yapılan itirazı mahkeme yerinde buldu.

Tarih verildi, süper yaz geliyor: Kavrulacağız!

Meteoroloji modelleri yeni bir kırmızı alarm veriyor: Gerçek yaz şimdi başlıyor. Ve bu sıradan bir sıcaklık değil. GFS hava modeli, tarihe geçebilecek bir sıcak hava dalgasına işaret ediyor.

ABD’de sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 82’ye yükseldi: En az 41 kişi kayıp

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 82’ye yükseldiği bildirildi. Yetkililer, en az 41 kişinin kayıp olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının bütün kayıplar buluncaya kadar sürdürüleceğini kaydetti.

Filistin direnişi, çete liderini affetmeyecek

Gazze’de işgalci İsrail ordusuna karşı direnen Filistinli direniş grupları, yayınladıkları ortak bildiride, İsrail ile iş birliği yaparak yağma olaylarına girişen çetenin lideri Yaser Ebu Şebab’dan hesap sorulacağını bildirdi.

Tayvan’da tayfun alarmı! 2 bin 853 kişi tahliye edildi, 28 kişi yaralandı

Tayvan’da Danas Tayfunu nedeniyle 2 bin 853 kişi evlerinden tahliye edilirken, 28 kişinin yaralandığı öğrenildi. En az 10 bölgede heyelan ve 49 bölgede sel meydana geldiği aktarıldı.

Bakan Uraloğlu duyurdu: Çamlıca Kulesi’ne benzer verici kuleler 30 şehre kurulacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca ve Çanakkale’deki verici kule modellerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını açıkladı. ’30 İl Ortak Kule Altyapısı Projesi’ kapsamında, Çamlıca Kulesi’ne benzer televizyon ve radyo verici kulelerinin 30 büyükşehirde inşa edileceği belirtildi.